Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı | TOVAK

07 Mart 2014

Sevgili TOVAK ve çok değerli bağışçısı Andre DİMİTRİADİS Bey,

Öncelikle geleceğimiz çocuklarımız için yurdumuzun her bir köşesine el uzatan Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı'na, başta öğrencilerimin yüzünü güldüren herşeyin birlikte emek sarfederek daha güzel olabileceğine inandıran Andre DİMİTRİADİS Bey'e,

İMECE'ye gönül vermiş olan ve bizler gibi köy okullarını unutmayan güzel yürekli bağışçılarınıza okulum, öğretmenlerim, öğrencilerim, okul aile birliğim, velilerim ve şahsım adına teşekkür ederek başlamak istiyorum.” Diyerek başlıyor İMECE ışığının aydınlattığı Şanlıurfa, Viranşehir, Yeşilalıç Köyü İlköğretim Okulu müdürü Volkan TÜRKER'in mektubu ve şöyle devam ediyor;


Şu anda görev yaptığımız okula il içi tayin isteyerek göreve başladık. Okulu görmeye geldiğimizde hayal kırıklığı ile karşılaştık. Okulun bahçesi, özellikle de okul malzemeleri (sıralar, masalar, panolar, kısaca okulda ne varsa) göreve başlamadan önce yapılan kalorifer tesisatı nedeniyle toz toprak içinde, sınıflarda molozlar doluydu. Sınıflar bu halde bırakılmamalıydı ilgili yerlere başvurduk ancak okulların açılmasına çok kısa bir süre kalmıştı. En önemlisi temizlik için suyumuz yoktu. Hemen çalışmalara başladık. Kaymakamlığımızın desteği ile su sorunumuzu aştık. Milli eğitim müdürlüğümüzün ve köylere hizmet götürme birliği ile işbirliği yaparak okul bahçesini ve sınıfları düzenlemeye başladık. Okul o kadar karmaşık bir durumdaydı ki bu karmaşıklıktan birçok şeyin farkına varamıyorduk. Neresinden başlayacağımızı bile düşünemezken okul bahçesinde bulunan eski bir bina dikkatimizi çekti.


Bunun üzerine bu binayı inceledik ve durumunun ne kadar kötü olduğunu gördük. Yıllarca kömürlük olarak kullanılmış, terk edilmiş bir bina durumundaydı. Onaralım dedik ama arkadaşlar yıkıp yapsak daha kolay olur dedi. Buradan hareketle burası için yardım aramaya başladım ki burada TOVAK'la karşılaştık. Mailime hemen ertesi gün cevap gelmesi beni sadece burayı onarmakta isteklendirmekle kalmadı bölgede 6 yıldır başka okullarda verdiğim birçok emeğin boş yere olduğu düşüncesinin de yok olmasını sağladı. Bunun içinde TOVAK yönetimine tekrar teşekkür ediyorum.
Sizlerden aldığımız maddi ve manevi güçle harekete başladık. Öncelikle okul ana binamızın sorunlarını öğretmenlerimizin yoğun çalışması ve fedakarlığıyla çözdük. Kısaca 500 metrekare okul yolu betonlandı. Sınıflar düzenlendi. Panolar, okul araç gereçleri, öğretmenler odası düzenlenerek malzeme eksiklikleri tamamlandı. Okulumuzu eğitim-öğretime hazır hale getirmeliydik bu yüzden anasınıfı onarımını geriye bırakıp gelecek eğitim-öğretim yılında kullanmaya karar verdik.


Havaların ısınmasıyla köyümüzde yaptığımız toplantıda bir görev paylaşımı yaptık İMECE'nin ne olduğunu anlattık ve çalışmaları bir sıraya koyduk. Öncelikle sınıfın ve lojmanın içini boşalttık (3 römork atık çıktı). Anasınıfı ile lojman bağlantısını sağlamak için bir kapı açtık. Böylece eskiden lojman olarak kullanılan binanın lavabo ve tuvaletini sınıfın kullanımına açtık. Ana binanın su hattından anasınıfına su tesisatı döşedik. Lavabo ve tuvalete birer hat çektik. Daha sonra tavanın akmış olduğunu fark ettik ve bu işi yapan bir köylümüz çatıyı onararak kırık kiremitleri değiştirdi.


Kırık dökük olan iç ve dış cephedeki yerler düzenlenerek boyanmaya hazır hale getirildi. Lojman ve anasınıfının iç ve dış cephesini boyadık. Daha sonra gördük ki elektrik tesisatında sıkıntı var. Bunun üzerine köyümüzde elektrik işlerinden anlayan bir köylümüzü bulduk. Çalışmayan prizler, düğmeler, duylara yeni elektrik tesisatı çekilerek yenisiyle değiştirildi. Daha sonra boş olan bir odamıza öğrencilerin beslenme yapmaları için duvara monte masalar ve çantaları için duvara monte raflar yaptık. Bu arada tanıdığımız bir işyerine pvc pencerelerimizi sipariş ettik ve bunları monte ettik. Bilgisayar odası olarak düşündüğümüz eski lojman odalarının uygun yerlerine elektrik tesisatı için her bilgisayara yeni prizler çektik. Kırık dökük olan sınıf kapılarının onarabildiklerimizi onardık, boyadık. Birkaç ustadan aldığımız teknik yardımla kullanılabilir hale getirdik. Onardığımız bina ile okulumuz arasındaki toprak yola parke yapılması için belediyemiz ile görüştük sonuç alamayınca daha önce kullanılmış olan eski parke taşlarını toplamak için belediyeden izin aldık ve 2 kamyon dolusu parke toplayıp köyümüze getirdik.


Bina çok fazla harap olduğu için her köşesinde bir sorunla karşılaştık ancak sizlerin verdiğiniz manevi güçle yavaş yavaş hepsinin üstesinden gedik. Ancak eğitim-öğretim devam ettiği için hala sınıfımızı buraya taşıyamadık. Bundan sonraki aşamada sınıfımız taşımayı ve iç-dış cepheyi çizilecek resimlerle canlandırmayı düşünüyoruz.


Yılgın ve yorgun olarak göreve başladığımız bu okulda; bizlere tekrar azmimizi veren tüm TOVAK çalışanlarına ve Andre DİMİTRİADİS Bey'e canı gönülden teşekkür ediyorum.


Saygılarımla,
Şanlıurfa Yeşilalıç İÖO Md.
Volkan TÜRKER