Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı | TOVAK
20 Eylül 2015
TOVAK Uluslararası Marmaris Akademisi bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü ve İşletme Fakültesi ile Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı (TOVAK) işbirliğiyle 7-13 Eylül 2015 tarihlerinde düzenlenen “R ile Veri Madenciliği Yaz Okulunda” (http://verimadenciligi.tovak.org/) farklı sektör ve disiplinlerden katılımcıların hem bilim yapabildikleri hem de doğa ile iç içe sosyal aktiviteleri de gerçekleştirebildikleri bir yaz okulu projesiyle bir araya gelindi.
Katılımcılar; verilerin nasıl görsel biçimde sunulacağını, veri madenciliğinin özellikle sınıflandırma ve kümeleme konusunda sıkça kullanılan algoritmalarını ve örnek veri setleri üzerinden RStudio'da R dili kullanmıyla nasıl uygulayabileceklerini öğrenme fırsatı buldu.
Birçok akademisyen ve doktora seviyesindeki katılımcının bir araya gelerek kendilerini geliştirmelerini ve bir araya gelmelerini sağlayan yaz okulumuz Doç. Dr. Kutlu MERİH ve Fatma ÇINAR' ın, Doç. Dr. Coşkun KÜÇÜKÖZMEN'in de katkıları ile gerçekleştirdikleri “R Programlama ve Görsel Veri Madenciliği, R Yazılımı Genel Özelliklerine Giriş ve Uygulama Paketleri” sunumu ile başladı. Aynı gün içinde, Youngstown Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Birsen Karpak'ın Büyük Veri (Big Data), Amerika'daki Veri Madenciliği çalışmaları ve geleceği hakkında bilgilerini paylaştığı bir video konferans bağlantısı yapıldı.
İlerleyen günlerde Prof. Dr. M. Erdal BALABAN ve Dr. Elif KARTAL'ın “Veri Madenciliği Temel Algoritmaları ve R ile Uygulamaları”nı içeren sunumları ile devam edildi. Bu konuda “Kalp Hastalığının Risk Değerlendirmesi” ile ilgili kamuya açık veri seti üzerinde R ile uygulamaları gerçekleştirildi. Katılımcıların da kendi bilgisayarlarında uygulamaları gerçekleştirmesine olanak sunuldu.
Yaz okulu çalışma gruplarına ayrılarak Yrd. Doç. Dr. Ayşe ÇINAR, Yrd. Doç. Dr. Gülser ACAR DONDURMACI ile “Regresyon Ağaçlarının İMKB Verilerine Uygulanması'', Dr. L. Sinem SARUL ile “Banka Kredisi Risk Değerlendirmesi“, F. Önay KOÇOĞLU ile “Kümeleme Algoritmaları ile Mağaza Segmentasyonu” ve Şebnem ÖZDEMİR ile “Sınıflandırma Teknikleri ile Eğitim Sürecinden Derlenen Verilerin Başarı Tahmini“ konularında katılımcılar ile birlikte çalışıldı ve sunumları gerçekleştirildi.
Yaz Okulu Organizasyon Kurulu'na, eğitime verdikleri katkıları ile tüm eğitmenlerimize ve katılımcılarımıza teşekkür eder, seneye yaz okulunda yeniden görüşebilmeyi dileriz.