Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı | TOVAK

15 Temmuz 2024

Bu yıl, Kadın ve Ekoloji temasıyla düzenlenen Doğayla Yaşam Akademisi’nin ikincisi başarıyla tamamlandı!

Bilim, kültür ve sanat turizminin Türkiye’de geliştirilmesini toplumsal sorumluluk olarak gören ve kurulduğu günden bu yana, bu görev bilinciyle çalışmalarını sürdüren TOVAK Uluslararası Marmaris Akademisi UMA, 7-14 Temmuz tarihleri arasında muhteşem bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı.

Geçtiğimiz yıl, TED Üniversitesi, EGET Vakfı ve TOVAK işbirliği ile hayata geçirilen Doğayla Yaşam Akademisi’nin ikincisi, bu yıl ‘Kadın ve Ekoloji’ temasıyla yine UMA’da gerçekleştirildi.

Etkinliğin detaylarını, kardeş kuruluşumuz  EGET Vakfı'nın  paylaşımından sizlere sunuyoruz:


"Bu yıl, Kadın ve Ekoloji temasıyla düzenlenen Doğayla Yaşam Akademisi’nin ikincisi başarıyla tamamlandı!

Çevre dostu sürdürülebilir bir yaşam için çıktığımız yolda, Muğla Büyükşehir Belediyesi, TED Üniversitesi, EGET Vakfı ve TOVAK Vakfı işbirliği ile 7-14 Temmuz tarihlerinde Marmaris Turunç’ta 20 kız öğrencinin katıldığı bir ekoloji kampı düzenledik.

Sürdürülebilirlik konusunu farklı disiplinlerin bakış açısıyla katılımcılara aktaran, teorik eğitimler, saha gezileri ve uygulamalı etkinliklerle zenginleşen kampta amacımız, katılımcılarımızın ekolojiye dair farkındalıklarını geliştirmekti ve bu hedefimize ulaşmaktan mutluluk duyuyoruz.

 ‘Doğayla Yaşam ve Sürdürülebilirlik Açılış Oturumu’ ile başlayan kampta Doçent Dr. Başak Ağın ‘Çevreci Beşeri Bilimlere Giriş’ dersini verdi. Bunu, Doçent Dr. Taner Can’ın ‘Bilim Kuramları Işığında Doğa Algımız’ dersi takip etti.

İkinci gün, Doç. Dr. Gizem Yılmaz tarafından sağlanan ‘Elementlerin Dansı ve Drama Performansı’ dersini, ziraat yüksek mühendisi Necla Dal tarafından verilen Tohum Bankaları ve Tohum Topu atölyesi takip etti. Öğleden sonranın dersi politika analisti Müge Bakioğlu tarafından verilen ‘Çevre Ekonomipolitiği’ ve ziraat yüksek mühendisi Necla Dal’ın ‘Çevre Dostu Yaşam İçin İpuçları’ dersi idi.

Üçüncü gün öğrenciler EGET vakfı Genel Merkezi Permakültür Bahçesi ve Armutçuk Organik Tarım İşletmesi’ni ziyaret etmek için kamptan ayrıldılar. Aynı gün Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras öğrencileri kabul ederek kendilerine Nutuk armağan etti.

Öğleden sonra eğitimler, ziraat mühendisi Süleyman Kurnaz’ın sağladığı ‘Zeytinin Mitolojisi; Zeytinyağını Tanıma ve Tadım Atölyesi’ ve ‘Arıcılık ve Balmumu Atölyesi’ ile devam etti. Aynı gün ziraat yüksek mühendisi Necla Dal, ‘Solucan Gübresi ve Kompost Atölyesi’ni gerçekleştirirken Dr. kimyager Çiğdem Kuş ise Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Atölyesi’nin yürütücülüğünü yaptı.

Perşembe günü, MBB Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’ndan Ayşe Merve Şayak ‘Çevre Politikalarında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ dersini verdi. Gün, Dr. Michael D. Sheridan tarafından sağlanan ‘Müzik ve Şiir Aracılığıyla Ekolojik Bilinçlenme’ dersiyle devam etti. Öğleden sonranın dersleri, arkeolog Emre Mandacı’nın anlatıcılığında ‘Amos'ta Eski Çağda Kırsal Kimlik ve Tarım’ dersi idi. Derse başlamadan önce EGET Vakfı Danışma Kurulu üyesi ve yakın zamanda kaybettiğimiz, DYA-1 eğitmenlerinden değerli arkeolog Prof Dr. Adnan Diler saygıyla anıldı. Gün, Amos Antik Kent Gezisi ile devam etti.

Cuma günü eğitimlere kısa bir ara verilerek Turunç’un mavi sularında yapılan bir tekne gezisi ile öğrenciler deniz ve güneşin tadını doyasıya çıkardılar.

Eğitimin son günü, politika analisti uzm. Müge Bakioğlu’nun Çevre Korumada Sivil Toplumun Rolü dersiyle başladı. Öğrenciler gördükleri teorik eğitimin ardından öğrendikleri ışığında ikinci derste sürdürülebilirlik odağında bir proje geliştirerek projelerini arkadaşlarına sundular. ‘Bu Devirde Arı Olmak’ dersinde Dr. Taylan Doğaroğlu arıların yaşamlarını sürdürmek için verdikleri mücadeleyi ve bunun insan yaşamına etkilerini çarpıcı bir şekilde öğrencilere aktardı. Ziraat yüksek mühendisi Necla Dal ‘Büyük Şehirlerde Balkon Bahçeciliği’ dersini uygulamalı bir şekilde sundu. Günün son dersi astronom Kadir Uluç’un verdiği ‘Gökyüzünü Tanıyalım’ dersi idi.

Gün bitiminde öğrencilere sertifikaları verildi. Kapanış konuşmasını yapan EGET Vakfı kurucularından Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Uzman, kampın öğrencilerin yoğun ilgisiyle zenginleştiğini belirterek öğrencilerin kamp boyunca edindikleri bilgi ve deneyimlerin, hem bireysel yaşamlarında hem de toplumsal sorumluluklarını gerçekleştirmede yol gösterici olacağına inandığını belirtti.

Akşam yemeğinin ardından öğrenciler astronom Kadir Uluç eşliğinde ay ve Satürn’ü teleskop ile gözlemleme fırsatı da yakalayarak unutulmaz bir deneyim yaşadılar.

Bu başarılı organizasyonun gerçekleşmesini sağlayan başta MBB başkanı sayın Ahmet Aras olmak üzere, MBB Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Özge Demirel’e, SOGEM’e, TED Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Taner Can’a, TOVAK Vakfı Başkanı Ali Turan’a ve diğer tüm eğitmenlere destekleri için minnettar olduğumuzu belirtir en içten teşekkürlerimizi sunarız.

Ekolojik bilincimizi artırarak sürdürülebilir bir geleceğe doğru birlikte adım atmaya devam edeceğiz!"