Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı | TOVAK
1942 yılında İstanbul'da doğan Tahir Özgü, 1959 yılında Kabataş Erkek Lisesi'ni, 1964 yılında Robert Kolej İş İdaresi ve İktisat Yüksekokulu'nu bitirdi.
1964-1966 yıllarındaki yedeksubaylık hizmetinden sonra, 1966-1977 yılları arasında İş Bankası A.Ş.'de Mali Analiz ve İktisat Uzmanı olarak, EPO Etüt Eğitim ve Pazarlama Hizmetleri A.Ş 'de araştırmacı olarak, Reklaş Reklam Ajansı'nda Teknik Müdür olarak ve Milliyet Gazetesi'nde araştırma şefi olarak çalıştı.
Bu çalışmalar sırasında 1973 ve 1977 Genel Seçimleri'nde Milliyet Gazetesi'nin seçim tahmini ve kamuoyu araştırmalarını yönetti.
1977 yılında 'İktisadi Devlet Teşekkülleri'nin Temel Amaçları ve Özerkliği ' konulu tezle İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde doktora derecesi aldı. Bu tarihten itibaren Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim görevliliği, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Muğla İşletmecilik Yüksekokulu'nda müdür yardımcılığı, İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu'nda müdürlük yaptı. Bu süreçte Milliyet Gazetesi’ne Satış, Pazarlama, Araştırma Tanıtım ve Halkla İlişkiler müdürlüklerini kapsamak üzere 'Genel Müdür Danışmanı' hizmeti verdi.
1981 yılında ' Türkiye'de Eğitimin Ekonomik Etkenliği ' konulu tezle doçentliğe, 1988 yılında Eğitim İletişimi ve Planlaması Anabilim Dalı'nda profesörlüğe yükseltildi.
1983 yılında doçent olarak atandığı Anadolu Üniversitesi'nde Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü, Rektör Yardımcılığı gibi idari görevlerde bulundu. Bu arada, Radyo Televizyon Yüksek Kurulu tarafından TRT Genel Müdürlüğü'ne aday gösterildi.
Anadolu Üniversitesi'ndeki görevi esnasında, ortaöğretim çıkışlı yaklaşık 130.000 ilkokul öğretmeninin önlisans eğitimini ve 70.000 branş öğretmeninin lisans tamamlama eğitimini sağlayan projeleri yürürlüğe koydu. 1985 yılında Milli Eğitim Bakanı ve Bakanlığın Talim Terbiye Kurulu üyelerine verdiği brifingle Açıköğretim Lisesi’nin kuruluş fikrini geliştirdi ve kuruluştan sonra da Üniversite ile Bakanlık arasındaki protokol uyarınca Avrupa ülkelerinde yerleşik Türklerin hizmetine sundu. 1986 yılında yurtdışındaki Türklere uzaktan öğretim teknolojisi ile eğitim ve öğretim hizmeti sunmak üzere Anadolu Üniversitesi'nin Batı Avrupa Projesi'ni başlattı, Köln, Frankfurt, Münih Berlin, Paris ve Londra'da projeyi teşkilatlandırdı ve 1998 yılına kadar Almanya’da bu görevini sürdürdü.
1998 Mart ayında kendi isteği ile emekli olan Özgü, Çağdaş Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeliği, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Kurucu Üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği, Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı Başkanlığı gibi gönüllü eğitim hizmetlerinde bulunmuş, 12 Aralık 2018'de vefat etmiştir.